"Detta är en gammal dalsländsk smörgås som görs på nybakat bröd som man förr i tiden bakade på stenhäll. Tror smörgåsen heter klengås, i vår släkt kallar vi den för "klening". Supergod smörgås med riven ost som görs på nybakat bröd, ett måste efter varje matbrödsbak"
Instruktioner
- Om brödkakan är nybakad (godast om den är det...), så tag den när den fortfarande är lite ljummen. Smöra den ordentligt, snåla inte med smöret.
- Ta en ost ni gillar och riv den, lägg rikligt med riven ost på brödkakan och salta lite lätt på osten.
- Skär i lagom stora smörgåsar och servera, gärna med ett glas mjölk eller nyponsoppa till.
När jag stiger ut ur bilen får jag se en Flamingofolka :)
Nu går vi tillbaka i tiden
Här finns de sötaste hönsen jag har sett. De äter gräs och kuttrar lite, små ulltussar
I detta lilla torp sätter vi oss och fikar Klengås med gott kaffe till.
Något för Ernst att ta efter, fiffigt och tidsenligt i miljön
Köket där de bakar dessa goda brödkakor
En lampa av en sil
Klart att det måste finnas en köksbonad
Ett litet sött fat till syltkakan.
Jag blev så förtjust i detta lilla fat så jag gick och frågade om jag kunde på köpa det. Och det fick jag :)
Klengås är smör, riven ost och varmt bröd
Utedassen var låsta :)
Här kopplar man av och bara njuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar