fredag 12 juli 2019

Fjärde dagen Lekparker

Idag var barnen trötta efter gårdagen. Milo kom och sa att han inte ville åka på utflykt idag. Estelle blev lessen och arg för att Ronnie tvättade hennes kortbyxor, hon ville inte ha klänning!
En dag som inte började så bra :)

Men vi åkte ner till stan och lekte i lekparken, sen vidare till Skräcklan och lekte på den lekplatsen.
Då piggnade barnen till igen. Vi fikade med våfflor och glass.


Milo var så fascinerad över att de vågade hoppa i vattnet. De hoppade extra för Milos skull
 Halleberg i bakgrunden

Sista kvällen firade vi med ett restaurangbesök. De fick välja sin egen mat. Lite trötta så vi spelade kort tills maten var klar.





En liten promenad efter maten i Restadområdet.
Det finns många vackra tegelbyggnader

Restad Gård ligger i Vänersborgs kommun och är ett levande utvecklingsområde med bland annat en förskola, ett hotell, flera småföretag och en rad kulturella aktiviteter. Det är en plats med mycket gamla anor ‒ från 1590-talet fram till 1700-talets mitt var Restad en herrgård. Därefter fungerade gården som sommarbostad för sammanlagt ett tiotal landshövdingar.
År 1905 inleddes ett nytt kapitel i Restads historia, då Vänersborgs hospital och asyl invigdes. Sjukhusets äldsta byggnader är ritade av Axel Kumlien, en av sin tids mest anlitade sjukhusarkitekter. De är uppförda i en tidstypisk och enhetlig stil där de olika byggnaderna, från vårdavdelningar och överläkarvilla till portvaktsstuga, följer samma arkitektoniska formspråk.
I hela området finns olika skulpturer
Under de senaste åren har man anlagt en skulpturpark på området, med verk av internationellt erkända konstnärer. Skulpturerna vill väcka nyfikenhet och intresse, skapa energi och öka helhetsupplevelsen av området, samt utgöra en turistattraktion för Vänersborg och Västra Götaland.




 Nu kommer vi till Fängelsedelen på området. De intagna har en verkstad där de snickrar trädgårdsalster och säljer.

 Affären
 Mellan växthusen fanns denna lilla oas
 Fängelset
 Verkstaden för de intagna

Den 50 hektar stora parken är under ständig utveckling och upprustning. Området har under de senaste åren haft många nya invånare genom Migrationsverkets tillfälliga boende för asylsökande, och en rad nya företag har också etablerats här.


Restad har länge haft anlagda parker och trädgårdar. En del i de nya ägarnas utveckling av området är en aktivitetspark kring de gamla byggnaderna, till gagn för såväl som boende som besökare. Här finns två fotbollsplaner och tre kilometer anlagda löpspår samt en 4-stjärnig 18-håls discgolfbana, liksom en rad andra idrottsaktiviteter.
På området finns även en kulturpark där man bland annat kan läsa om landshövdingarna som bott här, och om sjukhusets historia från invigning till nedläggning. Framöver finns det planer på fler utomhusaktiviteter, bland annat genom anläggning av kolonilotter i samarbete med Hushållningssällskapet.

Jag är med på foto när jag hade kurs i handsömnad på Restad Gård! Detta är kommunens sida, det hade jag ingen aning om :)
Visa källbilden

Det blir en lugn kväll med sagoläsning och pyssel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar