fredag 19 juli 2019

Orrefors Glasbruk

Nu åker vi på semester till mitt hemland Småland och Kalmar. Där föddes jag och har flyttat tillbaka och bort igen. Men mitt hjärta kommer alltid att tillhöra Kalmar.

Men på vägen ner stannade vi till i Orrefors där en del av mina släktingar har jobbat som glasblåsare.
Det var en deppig syn att se ett så stort glasbruk nerlagt, en historia som går i graven för makt och pengar. Torsten Jansson köpte upp de största glasbruken och stängde ner tre. Kosta satsade han allt på och tog med sig varunamnet Orrefors.

Men en kvinna på bruket berättade att Liljas Volvochefen i Kalmar satsade pengar för att bygga upp en glashytta så att verksamheten kunde fortsätta.
Men på villkoret att bygden hjälpte till att bygga upp en hytta och aktiviteter i området. De gick man ur huse och hjälpte till.
Idag har de ett nytt etablerat varunamn och nya duktiga glasdesigner och en by som lever.

Vi blev tårögda när hon berättade allt detta.
                                  
"I maj börjar arbetet med Orrefors nya hytta som ska vara öppen i juli och augusti redan i sommar. Den tillfälliga glashyttan får väggar av växter och blir en del av en park som ritats av landskapsarkitekter.
– Glasverksamhet har traditionellt varit något som smutsat ner. Man förstod inte bättre. Vi vill ändra på det och göra en grön hytta, säger Jeanette Lennartsdotter på Orranäs bruk, som ligger bakom hyttprojektet.
För att få in miljöperspektivet samarbetar företaget med William Hogland och doktorander på Linnéuniversitetet. Glasbitarna de hittar kan smältas ner till nya glasföremål i utomhushyttan som börjar byggas i maj.
Miljöforskarna kommer också att arbeta med Orrefors park, en provpark med vattentema som ska börja planteras i maj kring den tillfälliga sommarhyttan som öppnar den första juli. Utehyttans väggar består av växten humle, allén ska kantas av solrosor.
Parken, som byggs för att göra hyttan mer intressant för turister och nyfikna barn, är ett samarbete mellan Orranäs bruk, Linnéuniversitetet och andra universitet och företag. På sikt vill William Hogland se parker med phytoremediation (en metod för att rena mark med växter) vid alla glasbruk."







 Hyttan som bygden byggde upp tillsammans med Linnéuniversitet i Kalmar

 Parken utanför hyttan



 Verktygslådan :)




 Arbetsplatsen :)


 Det blev dessa små vaser som killen ovan blåste

 Glasbutiken


 Utställningshallen
Ett fåtal alster av allt som fanns att titta på






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar