fredag 1 maj 2015

Utflykt till Öntorp

Först maj! Vi var inte ute och demonstrerade idag. Det känns som den tiden är förbi för min del. Jag var en aktiv demonstrant när det begav sig. Jag demonstrerade mot Kärnkraft, Ropen skalla, dagis åt alla mm. Jag har gått med plakat och ropat både i Kalmar och Sthlm. Det var roliga efterfester på Hasselbacken vid Skansen i Sthlm.
Jag tycker fortfarande det är pampigt att se musikkåren och demonstrationstågen tåga förbi.

Idag åkte vi till ett mysigt ställe på Skaraborgsslätten. En bondgård med vårmarknad i ladugården, traktorsutställning, antikoloppis, försäljning av växter och hembakt fika.
Det fanns en stig vi kunde promenera ner till Lidan och njuta av backarna och kossorna. De hade nyss fått kalvar, så söta.
I ladugården såldes marmelad, hattar, smycken mm.

Vi tog vårt ansvar och köpte ett hus till Soletär bina som är utrotningshotade.
Solitära bin lever inte i samhällen som honungsbin gör. Eftersom de inte har något samhälle att försvara så har de inte utvecklat någon giftgadd. Solitära bin hör alltså till de trevligare i Bifamiljen. Solitära bin kallas den grupp av flera arter som inte är honungsproducerande och inte lever i samhällen. Varje hona är fertil till skillnad från Sociala bin som lever i samhällen.
Solitära bin är flitiga pollinerare av bärbuskar och fruktträd. En trädgård med gott om Solitärbin får alltså en rik skörd av bär och frukt.
Normalt bor solitära bin i håligheter i dött trä, eller i hålor i marken. Dock håller bibeståndet på att minska och en tänkbar anledning är att de naturliga boplatserna har blivit färre. Genom att sätta upp en Biholk kan man göra en insats för att hotade arter ska få en bättre chans till överlevnad. En biholk består av bamburör eller borrade hål i en träbit. Här lägger honan sina ägg och förvarar pollen.

En gammal plog

Här sitter vi och fikar :). Det fanns så mycket gott så vi tog av allt och delade. Goda hembakta kakor, rabarberpaj med vaniljsås, chokladkaka med grädde och kanelbulle.
 

 Någon av dessa kor heter Gertrud :)
 Lidan med vitsippsbackar
 Vovvarna stormtrivdes, massor med goda lukter
 Vägen ner till älven Lidan



  Underbar Ek framför huset, stor och mäktig
 
I ladan fanns fika och loppis
 Fina växter man kunde handla
 Traktorsutställning. Detta är ett område jag inte begriper mer än att de var gamla
 I växthuset växte vinrankorna med många klasar
 Tändkulemotor som lät hela tiden. Det ska vara charmigt, varför vet jag inte. Man kan tom köpa en cd skiva med bara lätet av en tändkulemotor.
 De söta traktorerna igen.

Det är jätteroligt att komma till nya ställen. Alltid lär man sig något nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar